Kratka povijest Tensar geomreža

Author Jonathan Cook, 2020.11.24 05:24:00

Sedamdesete godine prošlog stoljeća najavile su revoluciju u izgradnji potpornih konstrukcija i cesta, s Tensarovim izumom polimernih geomreža.

Glavna funkcija geomreže je mehanička stabilizacija granulata, ojačavanje kosina tla i potpornih zidova; omogućavanje sigurnog pristupa preko mekšeg tla; smanjenje debljine agregatnog sloja na kolnicima i povećanje nosivosti tla pod cestama i željeznicama.

Tensar Ground Coffee, epizoda 1 – Mercer predavanje

Dr. Brian Mercer: Otac geomreže

Geomreže je izumio dr. Brian Mercer, koji je 1950. godine patentirao Netlon postupak utiskivanja rastopljene plastike u rešetke, umjesto postupka tkanja polimernih vlakana. Pokazale su se vrlo popularnima i korisnima u mnogim industrijama, uključujući građevinarstvo.

Mercer
Brian Mercer demonstrirajući svojstva Netlona Salvadoru Daliju. 
 

Mercer je uvidio potencijal za širom primjenom geomreža u građevinarstvu, ako bi ih mogao učiniti jačima i kompaktnijima te je počeo razvijati način za postizanje tih performansi.

Njegova se ustrajnost isplatila s izumom revolucionarnog Tensar postupka 1978. Postupkom je protegnuo mrežu kako bi se poravnale molekule polimernog lanca unutar rebara i kroz spojeve, povećavajući njenu snagu i trajnost.

Tensar geomreža se dokazala na prvom predstavljanju

Tensar geomreže prvi su put isprobane 1980. godine za izgradnju privremenog potpornog zida koji podupire željezničku prugu u mjestu Newmarket Silkstone Colliery, Yorkshire. Jednoosna geomreža korištena je za ojačavanje otpada od minskog kamena, stabilizirajući nasipe, dok je dvoosna geomreža stabilizirala agregat ispod.

Silkstone-colliery-tensar

Tensar geomreže prvi su put isprobane 1980. godine u mjestu Silkstone Colliery, Yorkshire.

Učinak geomreža nadmašio je sva očekivanja, bez vidljivog slijeganja u tri godine, unatoč tome što je željeznicom svakog sata prolazilo do 300 tona otpada. Oduševljenje činjenicom „što malo plastike“ može učiniti dovelo je Tensar geomreže u BBC-jev Tomorrow’s World program, koji možete pogledati ovdje.

Nastavak uspjeha i evolucije

Od tada su se Tensar geomreže koristile na tisućama globalnih projekata u izgradnji potpornih zemljanih konstrukcija s projektnom trajnosti do 120 godina i za potporu cesta, željezničkih pruga i prometnih područja, štedeći značajno vrijeme i novac u odnosu na alternativne metode.

Tensar-TriAx

Revolucionarna Tensar TriAx geomreža predstavljena je 2007. godine.

Geomreže se nastavljaju razvijati, s heksagonalnom mrežom TriAx, predstavljenom 2007. Korištenjem TriAxa u stabilizaciji agregata cesta postižu se visoke performanse kolnika koji su onda znatno tanji, trajnošću dulji te koriste manje materijala i omogućuju ponovnu uporabu nekvalitetnih ispuna na terenu, smanjujući utjecaj na okoliš.

Naša predanost istraživanju i razvoju

Naša međunarodna reputacija za inovacije temelji se na našoj posvećenosti istraživanju i razvoju tijekom posljednjih 35 godina. Uložili smo značajne svote novca u istraživačke projekte po cijelom svijetu s brojnim partnerima, uključujući Sveučilište u Nottinghamu, Sveučilište u Minnesoti, Češko tehničko sveučilište u Pragu, Laboratorij za prometna istraživanja u Velikoj Britaniji i Američki inženjerski korpus.

US Corps

Američki inženjerski korpus proveo je brojna cjelovita ispitivanja primjene Tensar geomreža u cestovnim kolnicima.

Tensar geomreža: Revolucionarna inovacija

Mercer, nagrađen MacRobertovom nagradom Kraljevske akademije za inženjerstvo za inovacije 1984. godine, bio je uvjeren kako će Tensar biti revolucionaran. Gotovo 20 godina nakon njegove smrti, pokazalo se da je bio u pravu: 2013. godine Tensar je imenovan jednim od glavnih britanskih izuma 20. stoljeća, zajedno s inovacijama, uključujući Universal Machine Alana Turinga.

Mercerovo naslijeđe svakako ostaje tu. Geomreže će nastaviti činiti nemoguće mogućim, pomažući održanje infrastrukture u dobrim uvjetima u 21. stoljeću i dalje.

Tensar geomreže: Široka primjena

Naše inovativne geomreže i geotekstili vrhunskih performansi nude alternativne pristupe tradicionalnim metodama. Naši su proizvodi doprinijeli brojnim projektima širom svijeta, od cestovne, željezničke i zrakoplovne infrastrukture sve do stambenih i komercijalnih zgrada, otpada i odlagališta otpada te komunalnih i energetskih usluga.

Fujirah Walls

Tensarov TensarTech TW1 sustav korišten je za izgradnju do 60m visokih ojačanih potpornih zidova za autocestu Fujairah koja povezuje Dubai s Al Fujairahom, UAE.

Uz stručni tehnički tim i međunarodnu mrežu distribucijskih partnera, pružamo profesionalnu podršku i savjetovanje na projektima, od odabira proizvoda i inženjerskog projektiranja do smjernica za izgradnju na samom gradilištu.

 

Ovdje smo kako bi Vam pomogli

Pronalaženje rješenja koji smanjuju troškove izgradnje i donose dodanu vrijednost naša je glavna zadaća. Stupite s nama u kontakt kako bi Vam pomogli uštedjeti novac, ubrzati izgradnju te produžiti radni vijek Vašeg sljedećeg projekta.

przycisk chorwacja-1

 

Teme:povijest Tensara

Komentari